19. nov, 2016

Mary Poppins

Mary Poppins är en annan fiktiv sagotant med en rymlig väska där allt och lite till ryms.

Väskan är i själva verket en kappsäck som vid första anblicken verkar tom men som rymmer både det ena och det andra. Väskan är av den typ som på engelska kallas för carpetbag. På svenska kallas väsktypen ofta för smålandskappsäck. 

Mary Poppins är en engelsk nanny som dyker upp i en brittiska överklassfamilj år 1910 och förekommer i en serie om åtta (8) böcker av författaren Pamela L Travers.

Den första boken i serien (utgiven 1935)  filmatiserades av Walt Disney, med premiär 1964 och med Julie Andrews och Dick Van Dyke i huvudrollerna.

I böckerna var nannyn en något äldre, barsk person men i filmen gjordes hon yngre samt sockersöt och filmen innehöll ett otal sång-nummer. Travers som var konsult under inspelningen ogillade detta men  ignorerades totalt och blev inte ens inbjuden till filmpremiären. Hon vägrade därefter att gå med på fler filmer. Idag är dock en ny film på gång, baserad på boken "Mary Poppins kommer tillbaka". Filmen beräknas ha premiär julen 2018.

På engelska ges det nu ut ett flertal böcker om Mary Poppins, men i svensk över-sättning är det tunnsått. 

Här är en liten filmsnutt  med   Magic bag eller A Spoonful of sugar eller varför inte Supercalifragilisticexpialidocious.

 

 

 

Som sagt, jag läste boken som barn, där var Mary mera tant, därför får hon vara med här.