13. jan, 2017

Filifjonkan

Det är ensamt att jämt vara fin
inga gäster men massor porslin.
Jag har speglar av guld i mitt hem
jag har ingen som tittar i dem.
Jag har bjudit en Gafsa på te
jag har bett en Hemul på supé
men de ringde i går och ursäktade sej
och pratade väder och tackade nej.
Tick tick tick tick går min klocka
går och går tills dagen slocknar,
kommer nya kommer många
nya dagar lika långa.
O, när natten blir för lång
viskar klockans sorgesång;
tick tick tick fru Filifjonk
fru filifjonk som är så ensam
i sin städade salong.

Jag är trött på att jämt vara fin
jag tror jag ger bort mitt porslin.
Jag går ut ur mitt sorgliga hus
för att köpa en rödrandig blus.
Jag vill inte ha Gafsan på te
eller någon hemul på supé.
Jag ska hälsa till dem och de ringer i kväll
att jag åker med vänner i stans karusell!
Tack tack tack tack går min klocka
går och går tills dagen slocknar
kommer nya kommer många
nya dagar lika långa!
Varje gång när klockan slår
skakar jag mitt glada hår.
Tack tack tack fru Filifjonk
aldrig nånsin mera ensam
aldrig mera sen igår!

Ovanstående text är en sång av Filifjonkan  (ur farlig midsommar) som bl.a. framförs av Birgitta Ulfsson.  En annan version finns att höra här eller här.

Filifjonkan eller fru Filifjonk är en av karaktärerna i Mumindalen och muminfamiljens absoluta motsats. Hon är inte på något sätt lik muminmamman (jfr18/11), utan mera en sträng och sur tant som lever ett trist och inrutat liv, helt uppbyggt på traditioner och principer. Hon är noga med etiketten, och avskyr damm och småkryp.  Hon är mycket mån om att hålla kontakt med släkten oavsett om de gillar det eller inte. Detta visar sig särskilt till midsommar, då hon har bjudning, där ingen kommer.  Filifjonkan är en tant som lever och beter sig som hon tror att andra anser att hon ska göra. Hon är ständigt rädd och nervös för katastrofer och annat farligt som kan hända. Under historiens gång ändrar hon sig, förstås.  Filifjonkan förekommer i flera olika skepnader *) bl.a. i boken farlig midsommar samt i en av novellerna i det osynliga barnet, där hon har huvudrollen i Filifjonkan som trodde på katastroferTexten finns här och här kan man höra Tove Jansson själv läsa ur boken. Berättelsen är också underlag för en teaterföreställning med samma namn.    

En vacker sommardag bjuder Fru Filifjonk den fina fru Gafsa på te. Porslinet är väl utvalt, kakorna utsökta och Fru Gafsa på gott humör, men Filifjonkans tankar kretsar bara kring katastrofen.

Pjäsen har premiär på Dramaten fredagen den 13 januari (lämplig dag för katastrofer). Föreställningen är en samproduktion med Malmö Stadsteater, där den spelades tidigare under hösten 2016. I Norge gick under hösten, föreställningen Mummitroll i kulissene, varifrån den nedersta bilden härovan är hämtad. Den svenska motsvarigheten Troll i kulisserna gick på Operaverkstan vid Malmö Opera under året 2011.

En recension av Dramatenpjäsen i Expressen finns här och i Svenska Dagbladet finns här.

 Anm *) serieform är hon trebarnsmor till skillnad från böckerna där hon lever ensam.

Andra tantkaraktärer i Mumindalen  är: Muminmamman (12/1), Gafsan (14/1), teaterråttan Emma(15/1), Misan (16/1), Hemulens moster.