Äldre kraxiga sagor

Kråkor och skator finns även sekundärt i ett flertal äldre sagoböcker. Bland annat i Selma Lagerlöfs bok om Nils Holgersson och HC Andersens "Dummerjöns". Flera av de äldre sagorna kan läsas i sin helhet. Även i äldre läroböcker finns verser och texter med dessa fåglar.

Innehåll:

Skatan som fick salt på stjärten

Ur Aisopos fabler

Kråktagen

Dummerjöns

 Lärobok för Folkskolan, Hem och hembygd

Aisopos fabler:

Förvånadsvärt många fabler innehåller rävar och lejon. Men även Kråkfåglar förekommer i Aisopos (Esops)  fabler.

Här nedan i utdrag ur Esops fabler (utgiven 1895) 

Den fåfänga kajan

Påfågeln och skatan

Räven och kråkan

Kråkan och vattenkrukan

Skatan som fick salt på stjärten:

Är en saga ur sagosamlingen Länge, länge sedan av Anna Wahlenberg och med teckningar av John Bauer. Denna första utgåva från 1903 finns att läsa här.

Sagan finns även utgiven i Boken John Bauers sagovärld (2002),  men är tyvärr slutsåld.

Men hör den berättas av Malmö Opera.

Kråkrövad, av Helene Ekblom

Kråktagen:

Ur Selma Lagerlöfs bok om Nils Holgersson. (19061907)

Här blir Nils bortrövad av en svärm kråkor i Kapitlet XVI om Kråkorna. Några av kråkorna är nämnda vid namn som Vind-Ile, Fumle-Drumle. Långnäbb, Vind-Kåra och Garm Vitfjäder. I boken kallar sig Nils för Kråktagen, Kråkfångad och Kråkstulen. Kapitlen (och förstås resten av boken) finns att läsa hos projekt Runeberg eller Litteraturbanken.

En annan kråkfågel i boken är korpen Bataki som finns beskriven i kapitlet XXX Brorslotten. Berättelsen finns även med i föreställningen om Nils Holgersson på Riseberga amfiteater.

 

Många har inspirerats konstnärligt av boken bl.a. Helene Ekblom som beskriver sitt motiv ”kråkrövad”  i Sunnebloggen.

 

Illustration af H.C. Andersens eventyr “Klods Hans” (1855) udført af tegneren Vilhelm Pedersen. I Jubileumsutgåvan för danske børn 1905.

Dummerjöns:

Dummerjöns (danska: Klods-Hans) är en saga av den danske författaren H.C. Andersen, utgiven 1855.

Tre bröder vill alla gifta sig med en prinsessa. De båda äldre är eleganta och bildade och kommer ridande på vackra hästar,  men den yngsta, Dummerjöns, han rider på en getabock . Under färden plockar han upp en död kråka, en gammal träsko och lite gyttja som han planerar att ge prinsessan.

När bröderna möter prinsessan blir de båda äldre svarslösa, medan Dummerjöns ber om att få kråkan tillagad i skon, serverad med gyttja. Prinsessan väljer honom till sin make eftersom han kunde tala för sig, till skillnad från de andra friarna.

Bilden är hämtad från HC Andersens hemsida, där även sagan finns på danska.

Dummerjöns (fr- 1877) ingår i HC Andersens sagor och finns bl.a. att läsa hos projekt Runeberg. Men det finns förstås nyare versioner här är en. Samma berättelse finns idag som ljudbok. Här en recension av förlaget. Ellr varför inte höra och se den berättas (12:28min).

Det finns ett flertal synonymer för Dummerjöns här är några exempel.

Det finns fler som illustrerat boken. Nedan ett exempel på illustration av Maja Synnergren.

bild ur "Unga Krax"

Lärobok för folkskolan

Anna Maria Roos (1862–1938) är mest känd som författare till läroböcker för folkskolan. I en av dessa "Hem och hembygd" (1912) finns några texter med kråkfåglar.Anna Maria Roos har även skrivit om ekorrar samt en barnvisa kallad 7 kråkor och andra visor för barn.