31. okt, 2018

Anmärkning

Jag kommer fortsättningsvis att ha luckor och hopp i "datumordningen" för att senare kunna göra inlägg som  t.ex. följer ett tema, en händelse eller tidpunkt. Detta för att få ett flyt samt att skriva om något nytt utan att bryta detta. Datumet för ett inlägg kan därför bli felaktigt eller missvisande då jag gör fortlöpande inlägg utan hänsyn till dateringen." Mitt första tantinlägg "(1/11 2016) gäller fortfarande. Nya inlägg på denna sida kommer inte att noteras i uppdateringar.

 För att hitta lättare, skrolla gärna till längst ned på sidan och välj översikt.

Ett till synes gammalt inlägg kan faktiskt vara relativt nytt.🙂


 

2. okt, 2017

Trion från Belleville

Trion från Belleville är en rolig fransk animerad film från 2003 av Sylvain Chomet. Huvudpersonerna är tre tanter, en tidigare avdankad sångtrio, från jazzens guldålder.

Filmens handling består i stora drag av att en föräldralös elitcyklist, blir kidnappad av en liga under ett Tour de Frances-lopp.

Cyklisten har sedan barnsben varit coachad av sin farmor Madame Souzas. Tanttrion tycks vara de enda som kan hjälpa farmodern i sökandet efter sitt barnbarn.

Några stillbilder ur filmen. Några filmsnuttar kan ses här.

Eller varför inte som DVD-film.

 

10. sep, 2017

Tantpatrullen

Tantpatrullen/feministiskt forum är en tantgrupp som skapades under valrörelsen 2014 av kvinnor som både ville få upp pensionsfrågan i valrörelsen och synliggöra att äldre kvinnor finns och är aktiva. Tantpatrullen  som idag är politiskt obundna,består av "krutgummor", beväpnade med röd handväska resp. hatt, som på olika sätt lyfter pensionsfrågan. Gruppen demonstrerar med banderoller och slagord.

Under valrörelsen 2014-2015 förekom nedanstående slagord.

 

  • Gammal tant behöver större slant
  • Ökad slant till gammal tant      
  • Gammal tant får usel slant
  • Tanter behöver, mera klöver

Sedan dess har tantpatrullen, varje torsdag vid lunchtid, demonstrerat utanför riksdagshuset i Stockholm.

Åven vid andra sammanhang har gruppen protesterat, bl.a. vid Women's March den 21 januari 1917. 

En annan aktivitet var en demonstration i Stockholm den 9 september 2017 med anledning  av Aurora 17 och Värdlandsavtalet   Nej till NATO!      

  • Inga kanoner, högre pensioner. 

 

Tantpatrullens slagord inspirerade förstås mig till några egna tant- eller slantaforismer i ämnet tanter och pengar.

 

9. sep, 2017

Red Hat Society

Red Hat Society, bildades av Sue Ellen från Tucson, USA. Upprinnelsen var ett impulsköp av en röd filthatt. Hon gav senare bort några röda hattar till väninnor och gick ut på teparty som senare blev en succé och fler anslöt sig till vad som närmast blev ett jippo.

 

Idag finns röda Hatt föreningar  i alla stater i USA men även i andra länder som Canada, Bahamas, Kina Holland, Australien, Saud-Arabien, Tyskland.  I Sverige bildades i Göteborg, Rhapsody in red 2005 och Ladies in Red and Purple  2022. Den 25 april varje år är det alla Röda hattars födelsedag.  Föreningarna har sånger, ordnar resor modevisningar etc.

8. sep, 2017

Tanter med röda hattar

Tantgrupper som klär sig i röd hatt finns av flera slag.  Dels med  politisk inriktning som t.ex. Tantpatrullen som är en grupp tanter som på olika sätt vill lyfta pensionsfrågan för kvinnor. Förutom den röda hatten är de oftast även försedda med röd väska.  

Det finns även opolitiska grupper som anammat den röda hatten.  Den mest uppmärksammade är s.k. röda hatt grupper med rötter i den amerikanska ”icke-organisationen” Red Hat Society med förgreningar i andra länder, bl.a i Sverige. Dessa damer som är 50+ har träffar och jippon där mundering med röd hatt är obligatorisk. I vissa fall är även rosa eller lila hatt gångbar.