20. nov, 2016

Tant Mittiprick

Tant Mittiprick, eller Mrs. Piggle-Wiggle som hon heter i den engelska original-utgåvan (1947) av Betty MacDonald, är ytterligare en brittisk präktig barn-uppfostrare i Mary Poppinsstil om än annorlunda till utseendet och utan handväska. 

Tant Mittiprick är en liten rund kvinna som bor i en upp och nervänt hus i en livlig stadsdel som huvudsakligen bebos av barn med dåliga vanor. Tant Mittiprick är expert på bråkiga och besvärliga barn.

Bekymrade föräldrar lämnar sina barn till Tant Mittiprick som botar alla slags åkommor, ibland med drastiska metoder. Berättelserna i boken består av fristående korta episoder, varför den ofta används för högläsning. Boken räknas som en riktig klassiker.

Själv har jag ett starkt minne av boken. Skolorna hade på min tid lektioner även på lördag förmiddag. Lektionerna var av det lite lättsammare slaget, med rolig timme, högläsning ur någon bok eller liknande. Jag kunde redan läsa när jag började 1:a klass i skolan. Den äldre barska lärarinnan som ju var den som brukade läsa för oss, fick plötsligt för sig att jag skulle läsa ett kapitel ur boken i stället. Varför förstår jag fortfarande inte. Beundrad av de övriga barnen blev jag definitivt inte, tvärtom. Ordet mobbing var inte uppfunnet då, men gårdagens 7-åringar visste precis. 

Boken är trots allt läsvärd. Bokens gula omslag såg ut som på bilden.

Kommentarer

16.09.2022 07:04

Måd Fredriksson

Söker de gula originalutgåvorna