14. nov, 2016

Sedeltanter

 Någon har sagt ”sagotantspengar är inget att ha, en tjuga är inget värd”.  En sagotant har ersatt en annan sagotant på den lägsta sedelvalören idag. Frågan är om detta är allmängiltigt på flera plan.  Jag hoppas inte det.   

Tjugan eller tjugokronorssedeln dök upp som den lägsta sedelvalören 1992. Den tidigare lägsta sedelvalören tiokronors-sedeln var redan försvunnen och ersatt med en gullpeng.  Motivet på den då nya ”tjugan” blev Selma Lagerlöf. Selma hade tidigare planerats som motiv på 50-lappen men så blev det inte.  Hon hamnade istället på tjugokronorssedeln.  ”Selman” blev ogiltig som betalningsmedel 30 juni 2016.

Astrid Lindgren efterträdde som motiv  den 1 oktober 2015Gullpengarna finns här indirekt med i Pippis kappsäck. Pippis strumpeband har också fått en hel del märkliga kommentarer. Hon har däremot fått småländska linneor på sedeln, det fick inte ens Linné 

 

Många har kommenterat att kvinnor är mindre värda på de nya sedlarna. Astrid Lindgren (20 kr)Greta Garbo (100 kr) och Birgit Nilsson  (500 kr) blir  tillsammans värda 620 kronor medan Evert Taube (50kr) , Ingmar Bergman  (200 kr) och Dag Hammarskjöld  (1.000 kr),  skrapar ihop hela  1. 250 kronor. Enligt Riksbanken har man  bl.a. valt varannan damernas! Å andra sidan är ju tjugan en bra växelpeng, så det är säkert fler sådana i omlopp!

Andra kommentarer har varit att det inte går att vika en skjorta av den nya sedeln. Att säga en Astrid  låter inte heller lika bra som att kunna säga: En Selma eller en Mårbackadollar. Något  eget (ytterligare) smeknamn på Astrids sedel har jag inte uppmärksammat (än) men något med hänvisning till "Pippi" eller Småland  är kanske inte otänkbart.

Den sedelvalör som haft flest smeknamn är nog tusenlappen. Det nya namnet dagsedel är nog det fyndigaste hittills.  Verser om tanter och pengar se tantiga rim.

 

Det finns poeter som uppmärksammat och rimmat på tjugan. Här kommer två verser.

 Selma och Astrid är inte bara sedeltanter, de är förstås också litterära tanter. >>>(15/11) Fast dom slår nog inte sedeltanten Moder Svea >>> (2 jan)🙂