Kraxiga sagor på vers

Det finns också sagor på vers som innehåller kråkfåglar.  bl.a. nedanstående 

  • Lille Pers vandring, en rimmad saga från 1897 av Hugo Gyllander
  • Caw, Caw  en engelsk gammal saga från 1848

Uppslag ur Jultomten 1897 med illustrationer av Elsa Beskow.

Lille Pers vandring

Lille Pers vandring är en saga på vers av Hugo Gyllander.1896 deltog Hugo Gyllander i barntidningen Jultomtens dikttävling och vann andra pris med just ”Lille Pers vandring” vars första rad är något av en klassiker: ”Nu går jag bort sa Lille Per.” 1897 publicerades den i Jultomten med illustrationer av Elsa Beskow. En nera känd version var publicerad i Min Skattkammare, Del III. Det var en gång, med illustrationer av Kerstin Frykstrand. En äldre version av dikten finns att läsa hos projekt Runeberg, och en nyare finns att läsa här. En musiksaga finns hos Sagoton med teckningar av Einar Norelius.

3:e och 4:e strofen lyder som följer

Och kloka skatan brast i skratt:
"Det slottet får du aldrig fatt.
Det finns blott i din sagobok.
Du lille Pär, du är en tok
från fötterna till hjässan.
Men hälsa till prinsessan!"

"Ja, skratta du!" så tänkte Pär.
"Jag skrattar bäst när jag är där.
Jag känner jag är född till prins.
Jag vet väl jag, att slottet finns!
Och är man ej förlägen,
så hittar man nog vägen.

 

Jag undrar om inte dikten även kan ha inspirerat Mikael Wiehe till låten Pojken och äventyret.  Kan även höras på Spotify.

Bilden till höger är en illustration av Einar Norelius.

Nedanstående bilder är illustrationer (Tusch och akvarell) av Elsa Beskow. Utlagda till försäljning hos Bukowskis men återrop.

försättsbladet till boken

Caw! Caw!

Eller fullständigt: Caw! Caw! Or the Cronicle of crows, A tale of the spring time.

Caw, Caw är den engelska motsvarigheten till kra, kra eller krax.  Och är en engelsk saga på vers som handlar om en bonde som beslutat sig för att göra sig av med besvärliga kråkor, genom att skjuta dem. Boken från 1848 innehåller även fina bilder och gåratt läsa och  att bläddra i här. Kråkorna i denna berättelse är inte gråkråkor utan svartkråkor.

 

Kommentarer

16.02.2020 11:49

Asta Timén

Har inte hört eller läst sagan sedan jag var bar, alltså c:a 75 år sedan. Jag blev så glad och nostalgisk, vill gärna köpa boken till mitt lilla barnbarn.

05.12.2019 18:58

Henric

hej! Det står här uppe att det är svartkråkor i boken "Caw! Caw! Or The Chronicle Of Crows", men det handlar om råkor :)