23. nov, 2016

Surtanten Birgitta

Ytterligare nya barnböcker i  ämnet "arg granntant” handlar om surtanten Birgitta.

Surtanten förekommer i två böcker av  Erika Svernström och med illustrationer av Sara N Bergman.

Den första boken:  Surtanten Birgitta och Lennart von Spetsnäsa (2015) Idus förlag.

 Birgitta Svensson, är en sextiosexårig grinig surtant som de fem grannbarnen (mellan sju och elva år) är rädda för. Hon avskyr verkligen barn och önskar till och med att hela gården i bostadsområdet varit full av brännässlor, så barnen inte kunde hållas där och störa med sin lek och sina skratt.

Lennart von Spetsnäsa är stadens egoistiske och mallige kommunalråd, utan någon som helst självkritik. Han har tjusig villa med pool, superflott racercykel och en fräck dyr bil. Dessutom stjäl han pengar från stadens kassa. Hans mål i livet är att bygga en ny fin motorväg istället för att använda stadens pengar till olika fritidsanläggningar för barn. Han är en riktigt sliskig typ med vass näsa, precis som namnet antyder.

Den första dagen på sommarlovet är barnen i grannhusen uppspelta och glada men surtanten Birgitta är bitter. När hon ilsken går ut för att hämta mattorna, som hänger på vädring, får hon en dag deras fotboll i huvudet, tuppar av och blir sedan som förbytt.

Plötsligt blir hon som barn på nytt och barnens bästa vän i kampen mot Lennart von Spetsnäsa, stadens fifflande och girige kommunalråd som inte vill satsa en krona på ungar. För att barnen ska få sin fotbollsplan, ridhus och annat börjar surtanten Birgitta och barnen att ställa till bus.

Den andra boken:  Surtanten Birgitta och mc-knuttsjakten (2016) Idus förlag.

I denna uppföljare tar sig surtanten Birgitta till Paris för att spotta från Eiffeltornet och frossa i croissanter. Hennes fem grannbarn smiter efter, gömda i en bil. Vad ingen vet är ärkefienden Lennart von Spetsnäsa, och mc-knuttarna Forta Fjärters också ska dit - för att göra slut på Birgitta en gång för alla. Detta blir inledningen till flera dramatiska äventyr…

 Provläs 1provläs 2

Böckerna är klart läsvärda, även för barnsliga vuxna. För varje såld bok skänks fem kronor till Bris - barnens rätt i samhället, ytterligare ett plus. 🙂