16. feb, 2017

Sadie the Cleaning Lady

Sadie the Cleaning Lady är en välkänd, besjungen städtant.

Texten finns att läsa här. Sadie dök upp på musiklistorna 1967 med den Australienske popsångaren John Farnham. Originalversionen kan höras här. En annan version från samma tid, ett uppträdande med dansande lättklädda städerskor finns att se här. Farnham har genom åren återkommit med denna låt. Här är en version från 1990 och här en från 2002. Hans senaste version hittills är från februari 2017. En riktig långkörare verkar det som.🙂       

På svenska heter låten Mamma är lik sin mamma, med text av Stickan Andersson. Låten som sjungs av Siw Malmkvist, låg som etta på Svensktoppen 1968. Här en musikvideo inspelad i tunnelbanan eller en senare från Liseberg 2009. Hon har förstås även en inspelning med den engelska originaltexten.

Andra covers och versioner finns förstås också. På danska heter den “Mor er som hendes mor var” och på tyska “Frauen sind doch nur Frauen”. En parodi på låten  är "Hector the Trash Collector" med Frankie Davidson. Samtliga från 1968.

anm: Frågan är dock om inte  sopsamlaren också är inspirerad av en tidigare version från 1943. "Hector The Garbage Collector" med Jerry Colonna.

 Andra som tagit till sig låten  om Sadie är Jack Thompson. Hittar ingen inspelning men skivan finns presenterad här. Andra med en egen text med anknytning är några städande damer i Toowoomba.

 En animerad film till originallåten finns att se här. Dansande städerskor till låten finns här och en balett med namnet Sadie men med annan musik finns här.   

 Säga vad man vill! Men tydligen en poppis städtant man inte tröttnar på i första taget.🙂