16. dec, 2016

Städtanter med sång

Det finns flera exempel på städtanter som sjunger eller blir omsjungna.

 Den mest kända är givetvis Sadie the cleaning lady, eller Mamma är lik sin mamma som den heter på svenska. Låten framförs av Siw Malmkvist, som låg som etta på Svensktoppen 1968.

 En sjungande städerska är förstås också Teaterråttan Emma som framför sina musikaliska visdomsord.

 

 En annan musikalisk städtant är givetvis Monica Zetterlund (bilden ovan) i numret ”O vad en liten gumma kan gno” från revyn Glaset i örat 1973. I original heter låten "What a little moonlight can do" och sjöngs av bl. a. Billie Holliday.

 Monica kan ses här och en musikvariant finns här.  Samma sång förekommer med Susanne Pernerdal i Lekebergs Revysällskaps revymusikal Möbelfabriken, 2007. En annan revy som anammat låten är Amatörsamverkans Revymix på Sparbanksbörsen 2010.

Ytterligare en städtant på showscenen är Christer Lindarw. Här förekommer han i "After Dark med Babsan" på Tyrol I Stockholm 2010, eller här med Lotta på Liseberg 2016.

En klassiker i genren är förstås ”Frida i vårstädningen ” av Birger Sjöberg. Frida var väl ingen ”tant” när det begavs sig. Fridas bok, där visan ingår, gavs ut 1922 så hon har kanske hunnit bli tant. Texten kan läsas här. Visan hör till de populära visorna bland lutsångare och trubadurer. Här ett exempel och här är ett annat,  och ett tredje. eller varför inte den här med Mikael Samuelsson.

 En pastisch finns förstås också av Povel Ramel som kallar sin Frida-version för vardagslivets små förtretligheter eller  rätt och slätt  sommartrivialiteter (1961).

 Själv har jag bidragit med en ny refräng till versen med den städande mamman i " Sudda Sudda" av Gullan Bornemark.

Själv sjunger jag inte när jag städar, inte ens nämnda refräng, men så är jag väl inte heller någon tant pedant. För så är det visst - städa är trist.🙂