22. nov, 2016

Arga tanten

 

Malte Modig och arga tanten är en bilderbok för små barn av Karin Jacov samt illustrerad av Kajsa Lind och utgiven av Idus förlag 2015.

Boken handlar om Malte som är ängslig och rädd för ganska mycket. Granne med Malte är ”arga tanten” som nästan alltid är arg, vilket är otäckt tycker Malte.

En dag kommer ett illvrål från tantens dörr. Men det låter inte alls argt. Tanten behöver hjälp. Malte och hans mamma går in i tantens lägenhet med en extranyckel.

Medan mamman ringer efter ambulans, får Malte veta att tanten är väldigt ensam. Är det därför hon är så arg? Kanske kan hon och Malte bli vänner? Hon är ju snäll mot sin katt som heter Snoddas.

 Boken går att provläsa här och en recension finns här.

Det finns fler böcker om Malte, men det är endast i den senaste som arga tanten förekommer.

21. nov, 2016

Tuggummitanten

Tuggummitanten är en nyligen utgiven bok (aug.2016) av Åsa-Caroline Salomonsson och med teckningar av Patrik Boberg.

Boken handlar om bästisarna Tyra och Siri som smyger på allt konstigt folk som bor i det lilla samhället Markbyn. Konstigast av alla är den långa, bleka och väldigt smala tanten som bor i det läbbiga huset. Hon som alltid tuggar tuggummi.

När flickorna smyger utanför hennes hus upptäcker de att allt inte står rätt till. Tillsammans med Tyras mormor, Mommi, måste de ta reda på sanningen om tuggummitanten innan något hemskt händer.

Boken tar upp problemet kring ätstörning, utanförskap och mobbning. Ett smakprov ur boken finns här.

 

Ett dagsaktuellt ämne, förvisso. Men varför ser mommi (på bilden) ut som gårdagens mormödrar?

20. nov, 2016

Tant Mittiprick

Tant Mittiprick, eller Mrs. Piggle-Wiggle som hon heter i den engelska original-utgåvan (1947) av Betty MacDonald, är ytterligare en brittisk präktig barn-uppfostrare i Mary Poppinsstil om än annorlunda till utseendet och utan handväska. 

Tant Mittiprick är en liten rund kvinna som bor i en upp och nervänt hus i en livlig stadsdel som huvudsakligen bebos av barn med dåliga vanor. Tant Mittiprick är expert på bråkiga och besvärliga barn.

Bekymrade föräldrar lämnar sina barn till Tant Mittiprick som botar alla slags åkommor, ibland med drastiska metoder. Berättelserna i boken består av fristående korta episoder, varför den ofta används för högläsning. Boken räknas som en riktig klassiker.

Själv har jag ett starkt minne av boken. Skolorna hade på min tid lektioner även på lördag förmiddag. Lektionerna var av det lite lättsammare slaget, med rolig timme, högläsning ur någon bok eller liknande. Jag kunde redan läsa när jag började 1:a klass i skolan. Den äldre barska lärarinnan som ju var den som brukade läsa för oss, fick plötsligt för sig att jag skulle läsa ett kapitel ur boken i stället. Varför förstår jag fortfarande inte. Beundrad av de övriga barnen blev jag definitivt inte, tvärtom. Ordet mobbing var inte uppfunnet då, men gårdagens 7-åringar visste precis. 

Boken är trots allt läsvärd. Bokens gula omslag såg ut som på bilden.

19. nov, 2016

Mary Poppins

Mary Poppins är en annan fiktiv sagotant med en rymlig väska där allt och lite till ryms.

Väskan är i själva verket en kappsäck som vid första anblicken verkar tom men som rymmer både det ena och det andra. Väskan är av den typ som på engelska kallas för carpetbag. På svenska kallas väsktypen ofta för smålandskappsäck. 

Mary Poppins är en engelsk nanny som dyker upp i en brittiska överklassfamilj år 1910 och förekommer i en serie om åtta (8) böcker av författaren Pamela L Travers.

Den första boken i serien (utgiven 1935)  filmatiserades av Walt Disney, med premiär 1964 och med Julie Andrews och Dick Van Dyke i huvudrollerna.

I böckerna var nannyn en något äldre, barsk person men i filmen gjordes hon yngre samt sockersöt och filmen innehöll ett otal sång-nummer. Travers som var konsult under inspelningen ogillade detta men  ignorerades totalt och blev inte ens inbjuden till filmpremiären. Hon vägrade därefter att gå med på fler filmer. Idag är dock en ny film på gång, baserad på boken "Mary Poppins kommer tillbaka". Filmen beräknas ha premiär julen 2018.

På engelska ges det nu ut ett flertal böcker om Mary Poppins, men i svensk över-sättning är det tunnsått. 

Här är en liten filmsnutt  med   Magic bag eller A Spoonful of sugar eller varför inte Supercalifragilisticexpialidocious.

 

 

 

Som sagt, jag läste boken som barn, där var Mary mera tant, därför får hon vara med här.

15. nov, 2016

Litterära tanter

 Ordet tantlitteratur kan ha olika innebörd för olika personer.

  1.  Litteratur skrivna av tanter
  2.  Litteratur för tanter
  3.  Litteratur om tanter 

 Grupp 3. kan i sin tur indelas i :

  • Litteratur om någon särskild "tant"
  • Litteratur i ämnet tanter (tantologi)

”Litterära tanter” kan innebära olika saker.

  • Litterär figur en fiktiv person (tant) som är beskriven i en skönlitterär text.
  • Kvinnlig författare
  • En kvinna (tant) som är beläst eller intresserad av litteratur.

Författare förekommer även inom olika litterära genrer.  Beträffande kvinnliga författare förekommer några mindre ärofulla (förminskande) benämningar som exempelvis sagotant eller deckartant/deckardrottning. Kärleksromaner skrivna av kvinnor brukar föraktfullt kallas för "tantsnusk".

Sagotant:

  • Sagoberätterska: En tant som läser sagor för barn
  • Sagoförfattarinna: En tant som skriver sagor
  • En tant (fiktiv person) som förekommer i en saga.

Deckartant:

  • Kvinnlig detektiv som huvudperson i en deckare.
  • Kvinnlig deckarförfattare (deckardrottning).

Riktigt ärofulla kvinnliga författare finns trots allt. Dit hör särskilt...

Nobla tanter:

Nobelpriset i litteratur har utsetts 109 gånger till författare mellan år 1901 – 2016. Fjorton av pristagarna har varit kvinnor: Selma Lagerlöf (1909), Grazia Deledda (1926), Sigrid Undset (1928), Pearl S. Buck (1938), Gabriela Mistral (1945), Nelly Sachs (1966), Nadine Gordimer (1991), Toni Morrison (1993), Wisława Szymborska (1996), Elfriede Jelinek (2004), Doris Lessing (2007), Herta Müller (2009), Alice Munro (2013) och Svetlana Aleksijevitj (2015)

Fler än ovanstående har förstås varit nominerade men inte blivit utsedda.