16. dec, 2016

Städtanter med sång

Det finns flera exempel på städtanter som sjunger eller blir omsjungna.

 Den mest kända är givetvis Sadie the cleaning lady, eller Mamma är lik sin mamma som den heter på svenska. Låten framförs av Siw Malmkvist, som låg som etta på Svensktoppen 1968.

 En sjungande städerska är förstås också Teaterråttan Emma som framför sina musikaliska visdomsord.

 

 En annan musikalisk städtant är givetvis Monica Zetterlund (bilden ovan) i numret ”O vad en liten gumma kan gno” från revyn Glaset i örat 1973. I original heter låten "What a little moonlight can do" och sjöngs av bl. a. Billie Holliday.

 Monica kan ses här och en musikvariant finns här.  Samma sång förekommer med Susanne Pernerdal i Lekebergs Revysällskaps revymusikal Möbelfabriken, 2007. En annan revy som anammat låten är Amatörsamverkans Revymix på Sparbanksbörsen 2010.

Ytterligare en städtant på showscenen är Christer Lindarw. Här förekommer han i "After Dark med Babsan" på Tyrol I Stockholm 2010, eller här med Lotta på Liseberg 2016.

En klassiker i genren är förstås ”Frida i vårstädningen ” av Birger Sjöberg. Frida var väl ingen ”tant” när det begavs sig. Fridas bok, där visan ingår, gavs ut 1922 så hon har kanske hunnit bli tant. Texten kan läsas här. Visan hör till de populära visorna bland lutsångare och trubadurer. Här ett exempel och här är ett annat,  och ett tredje. eller varför inte den här med Mikael Samuelsson.

 En pastisch finns förstås också av Povel Ramel som kallar sin Frida-version för vardagslivets små förtretligheter eller  rätt och slätt  sommartrivialiteter (1961).

 Själv har jag bidragit med en ny refräng till versen med den städande mamman i " Sudda Sudda" av Gullan Bornemark.

Själv sjunger jag inte när jag städar, inte ens nämnda refräng, men så är jag väl inte heller någon tant pedant. För så är det visst - städa är trist.🙂


 

30. nov, 2016

Serietanter

Tanter som förekommer i tecknade serier är i de flesta fall en bifigur som någons snälla mamma, farmor/mormor. Alternativt någons fru eller svärmor. Då ofta beskriven som en satmara, huskors, rivjärn eller hagga. Några exempel är:

Farmor Anka, förekommer i Kalle Anka

Bamses farmor

Ensamma mamman

Fru Tjockelin/fru Bölja,  Knoll och Totts (alt. Pigge & Gnidde) mamma 

Agata, Kronbloms svärmor

Vivan, Tuffa Viktors fru

Selma, Lilla Fridolfs fru

Lotta, Augusts fru i serien August och Lotta

Mamma Packer, Enos Porks svärmor i Serien Ernie

 

Några undantag är:

Tanter som förekommer i serien Medelålders plus

26. nov, 2016

Häxan Surtant

Häxan Surtant, världens suraste, argaste och elakaste häxa (spelad av Katrin Sundberg), är huvudperson i barnprograms-klassikern med samma namn och som sänts i fyra TV-serier. Den första ingick i SVT:s Jullovsmorgon.

- Häxan Surtant i 6 avsnitt 2004-2005. Här är introt (tyvärr dålig kvalitet)

- Aktiebolaget Häxan Surtant. 15 avsnitt 2006-2007, Intro eller arg till denna serie.

- Häxan Surtant och den fruktansvärda fritiden. 10 avsnitt 2008-2009

- Häxan Surtant och landet Häxania. 10 avsnitt 2011- 2012

Häxan Surtant, oftast med väskan i högsta hugg, känner att hennes största uppgift i livet är att göra det så surt och besvärligt för alla andra som lever på jorden.

Hon fäller många dräpande repliker som exempelvis hennes motto: Det viktiga är inte att vinna – utan att alla andra förlorar”.

Givetvis slår hennes elakheter tillbaka mot henne själv. Innerst inne vill hon ju att andra ska gilla henne. Men eftersom hon är surast och elakast i världen, skulle hon aldrig erkänna det.

I programmen ingår flera musikvideos. En finns hos SVT och ett flertal på Youtube. Hon har även varit med i allsång på Skansen.

Mina egna favoriter är nog ”den fruktansvärda fritiden” och ”världens sämsta mamma”, där man även får se Birgitta Andersson  som häxmamman Harriet.

Serien vann förstapris i nordisk barn-TV-festival i Danmark år 2005, och TV-priset kristallen 2009 för årets barnprogram.

Några recensioner finns här. Aftonbladet/Tv-koll 2016, DN/kultur 2006, eller TV-minnen 2012.

Som sagt Häxan Surtant är fenomenalt och fyndigt elakt på ett både roligt och pedagogiskt sätt.    

24. nov, 2016

Tanten

 

Tanten är titeln på en bok av Maria Gripe, utgiven 1970, med illustrationer av Anders Sten.

 Boken handlar om  pojken Frans som motvilligt följer med sin pappa och mamma till pensionat Solvik, där hans pappa tillbringat alla sina somrar. Frans befarar en urtråkig sommar, men då dyker Tanten upp....

23. nov, 2016

Surtanten Birgitta

Ytterligare nya barnböcker i  ämnet "arg granntant” handlar om surtanten Birgitta.

Surtanten förekommer i två böcker av  Erika Svernström och med illustrationer av Sara N Bergman.

Den första boken:  Surtanten Birgitta och Lennart von Spetsnäsa (2015) Idus förlag.

 Birgitta Svensson, är en sextiosexårig grinig surtant som de fem grannbarnen (mellan sju och elva år) är rädda för. Hon avskyr verkligen barn och önskar till och med att hela gården i bostadsområdet varit full av brännässlor, så barnen inte kunde hållas där och störa med sin lek och sina skratt.

Lennart von Spetsnäsa är stadens egoistiske och mallige kommunalråd, utan någon som helst självkritik. Han har tjusig villa med pool, superflott racercykel och en fräck dyr bil. Dessutom stjäl han pengar från stadens kassa. Hans mål i livet är att bygga en ny fin motorväg istället för att använda stadens pengar till olika fritidsanläggningar för barn. Han är en riktigt sliskig typ med vass näsa, precis som namnet antyder.

Den första dagen på sommarlovet är barnen i grannhusen uppspelta och glada men surtanten Birgitta är bitter. När hon ilsken går ut för att hämta mattorna, som hänger på vädring, får hon en dag deras fotboll i huvudet, tuppar av och blir sedan som förbytt.

Plötsligt blir hon som barn på nytt och barnens bästa vän i kampen mot Lennart von Spetsnäsa, stadens fifflande och girige kommunalråd som inte vill satsa en krona på ungar. För att barnen ska få sin fotbollsplan, ridhus och annat börjar surtanten Birgitta och barnen att ställa till bus.

Den andra boken:  Surtanten Birgitta och mc-knuttsjakten (2016) Idus förlag.

I denna uppföljare tar sig surtanten Birgitta till Paris för att spotta från Eiffeltornet och frossa i croissanter. Hennes fem grannbarn smiter efter, gömda i en bil. Vad ingen vet är ärkefienden Lennart von Spetsnäsa, och mc-knuttarna Forta Fjärters också ska dit - för att göra slut på Birgitta en gång för alla. Detta blir inledningen till flera dramatiska äventyr…

 Provläs 1provläs 2

Böckerna är klart läsvärda, även för barnsliga vuxna. För varje såld bok skänks fem kronor till Bris - barnens rätt i samhället, ytterligare ett plus. 🙂